Houden van...en van wie of wat dan?

HOUDEN VAN...EN VAN WIE OF WAT DAN?

Houden van je partner, je kind(eren), je vader, je moeder, je vriend(in)en, je hond, je kat, je paard, je auto, je plant, je huis, vakantie, de zon, de sneeuw, vrije tijd, je werk, je ogen, je billen, …

Maak voor jezelf eens een lijstje van wie je allemaal houdt. Neem daar echt even de tijd voor en lees verder als je dit gedaan hebt.

Maak nu een lijstje waarvan je allemaal houdt. Neem ook hier de tijd voor en lees dan weer verder.

Ik ben heel benieuwd wat je opgeschreven hebt voor jezelf.

Wat is houden van; wat betekent het voor jou? En wie zou je zijn zonder de liefde voor die ander, of dat andere?

En hou je ook van jezelf? Heb je jezelf op het lijstje gezet?

Voor mij begint “houden van” bij mezelf. Houd ik altijd en overal in elke situatie (evenveel) van mezelf? Nope, echt niet. Het is wel mijn intentie om altijd van mezelf te houden. Raak ik ervandaan, dan keer ik daar weer naar terug. Niet omdat het moet, maar omdat ik mezelf toesta door alle gevoelens heen te bewegen en met alle gevoelens te zijn. Vaak zijn dit hele welkome en fijne gevoelens, het zijn echter ook regelmatig lastige gevoelens. Van die gevoelens en ook pijn waar ik, in ieder geval mijn ego, zo snel mogelijk van af wil. Maarja, dat is nou precies niet de “bedoeling”. Als je ergens vanaf wilt, wijs je constant iets of iemand (vaak jezelf) af. Keer op keer op keer op keer. Als je kunt aanvaarden wat er op dat moment, dus in het moment, is, dan hoef je er verder niks mee te doen. Het hoeft niet weg en het hoeft ook niet te blijven. Als je er liefdevol bij aanwezig kunt zijn, verandert het sowieso.

Ook dingen die je doet, of niet doet, leiden vaak naar (zelf)afwijzing. Voorbeelden zijn:

Ik moet naar dat feestje, anders kwets ik mijn vriendin

Ik doe die broek niet aan, daar heb ik een dikke kont in

Ik moet mijn moeder bellen, anders maakt ze zich ongerust

Ik moet overwerken, anders stel ik mijn baas en collega’s teleur of gaan ze denken dat ik lui ben

Ik moet gaan lijnen, ik ben echt te dik nu

Ik voel me klote, maar lach toch maar naar de buurman, wat zou hij wel niet denken anders?

Als ik aan mijn flaporen geopereerd ben, ben ik een stuk mooier. Dan ben ik vanaf dan een stuk gelukkiger

Als ik vanaf vandaag elke dag mediteer, word ik eindelijk rustiger

Als ik nog harder voor mijn Engelse proefwerk leer, haal ik vast een 8. Zowel mijn juf als mijn ouders zullen trots op me zijn.

enz. enz.

Ga maar eens een dag bijhouden wat je voor wie doet, of niet doet en waarom je het wel of niet doet. En hoe je het gevoel kunt hebben de ander af te wijzen, jezelf afgewezen te voelen en je jezelf daarin regelmatig afwijst.

In mijn praktijk werk ik met interventies, om mensen (groot en klein) zich ervan bewust te maken, dat je bepaalde dingen doet en niet doet en dat daar gevoelens bij loskomen bij jezelf. Gevoelens van (zelf)afwijzing, die zich kunnen uiten in oneindig veel klachten, zowel mentaal als fysiek. We onderzoeken dit samen, zodat er bewustwording en daarnaast ook rust komt. Soms wordt het eerst een (nog grotere) chaos in het brein en in het lijf van de cliënt. Ik herken dat zelf uiteraard ook goed, door mijn eigen processen hierin steeds te onderzoeken en te ondergaan. Wanneer je je er bewust van bent, hoef je er vervolgens niet aan te DOEN. Dat is vaak erg lastig, want we willen graag van de pijn/ het verdriet/ de last/ de verslaving/ de ongenoegens af. En dat, lieve mensen, is een illusie. We mogen uit de doemodus, anders stap je in de volgende valkuil. Dan bedek je het ene en creëer je vervolgens een andere last. Als je dit samen wilt ervaren, de stappen wilt doorlopen, voel je dan welkom bij mij “ Ik hou van mij”. Dan hoef je het niet (meer) alleen te doen! Mail naar esther@ikhouvanmij.eu, bel me op 06-2394 7538 en neem gerust vast een kijkje op www.ikhouvanmij.eu

En, weetje, vaak is achteroverleunen veel meer helpend voor jezelf. Anders gaan je eigen gedachten met je aan de haal.

Reactie plaatsen
Neem de verantwoordelijkheid over jouw eigen leven, gezondheid & geluk zelf en schrijf je in voor de E-zine “ik hou van mij”

Laat je inspireren

50%
Aanmelden
Your information is safe with us