Plan nu een gesprek in met ons

Ik kan me voorstellen dat je eerst even kennis wilt maken met ons, met wie wij zijn en wat we voor jullie kunnen betekenen.

Tijdens het gesprek krijg je tevens gratis tips, aangepast op jouw hulpvraag

Ruim de belemmerende patronen uit jouw familiegeschiedenis op en ga jouw leven leiden, zoals jij dat zelf wilt

Systeemtherapie kan bij verschillende psychische klachten worden ingezet. Benieuwd wat wij als systeemcoach voor je kunnen betekenen? Neem contact op.

systeemtherapie

Systeemtherapie door een gecertificeerd systeemcoach

Systeemtherapie is een vorm van psychotherapie en staat ook wel bekend als relatie- of gezinstherapie,- opstellingen. Systeemtherapie kan bij verschillende psychische klachten worden ingezet: relatieproblemen, opvoedingsproblemen, rouw, depressie, angst, psychiatrische stoornissen en burn-out klachten. Binnen systeemtherapie staat de omgang met mensen uit je omgeving centraal. Het belangrijkste van systeemtherapie is dat naasten zoals je partner, kinderen, broer, zus, ouders, buren, vrienden of collega’s betrokken worden bij jouw therapie. Die zijn lang niet altijd fysiek aanwezig, het veld zorgt er echter voor dat ze er in de energie bij zijn.

Het uitgangspunt van systeemtherapie is dat een probleem of (psychische) klacht nooit op zichzelf staat. Veel persoonlijke en organisatorische problemen hebben een systemische oorzaak. De sociale, relationele en culturele context speelt altijd een rol. De leefsituatie en relaties, samen het systeem genoemd, hebben invloed op jouw problemen.

Het systeem staat centraal

Het systeem staat centraal. Wij worden grootgebracht in systemen en krijgen daarin een plek toegewezen of nemen die in. De dynamiek maakt het mogelijk op een diep en onbewust niveau te werken en liefdevol en met respect om te gaan met alle leden in jouw systeem. Een verstrikking is een verwikkeling in een systeem die belemmerend werkt. Het zichtbaar maken van een verstrikking geeft de mogelijkheid hierin verandering te brengen. De plek in het systeem is essentieel. Leden van een systeem hebben een plek, deze plek is niet altijd de juiste. Het vinden en innemen van de eigen juiste plek wijzigt oude remmende patronen, maakt het mogelijk verstrikkingen op te heffen en stelt je in staat jouw plek in het leven in te nemen.

Volgens Bert Hellinger zijn er drie basisprincipes werkzaam in systemen:

  1. Binding – iedereen heeft recht op een plek in het systeem
  2. Volgorde – alle plekken staan in een rangorde ten opzichte van elkaar
  3. Geven en nemen – hier is de balans noodzakelijk

Raakt één van de drie basisprincipes verstoord? Dan ontstaan er dynamieken. Vanuit deze dynamieken wordt een nieuw evenwicht binnen het systeem nagestreefd. Met behulp van systeemtherapie door een gecertificeerd systeemcoach komt jouw systeem weer in overeenstemming met de basisprincipes. Met als resultaat dat de energie weer gaat stromen en de gewenste verandering doorgevoerd kan worden.

De inhoud van systeemtherapie

Tijdens een intakegesprek bespreek je jouw klachten met de systeemcoach van Ik hou van mij. Er wordt gekeken waar de klachten mee te maken kunnen hebben en je naaste omgeving wordt daar eventueel bij betrokken. Afhankelijk van de problemen en de mogelijke oorzaak, worden bij jouw systeemtherapie ook naasten als je gezin, overige familieleden, vrienden of collega’s betrokken. Het aantal sessies systeemtherapie verschilt per persoon, stel of gezin en ligt aan het soort klacht en de ernst ervan. Een depressie is bijvoorbeeld weer een heel ander probleem dan huiselijk geweld.

Het krachtenveld en de inzet van paarden


Hoe het krachtenveld of de energetische werking te verklaren is, blijft een raadsel. Rupert Sheldrake heeft na veel onderzoek en experimenten aangetoond dat honden door hun gedrag tonen dat ze direct voelen wanneer hun afwezige baasje op de terugweg is naar huis en dat ze ook direct merken wanneer deze terugweg onderbroken wordt. Ze voelen dat soms zelfs over diverse continenten heen. Er moet dus wel een krachtenveld, oftewel een grotere energiebron zijn, waarin beiden rechtstreeks met elkaar in verbinding staan.

Zo staan we ook met opstellingen samen met het paard in een krachtenveld. Het paard is een prooi- en vluchtdier en daardoor instinctief altijd bezig met het scannen van de omgeving. Wanneer er gevaar dreigt, moeten ze nl. direct actie ondernemen, dit is puur levensbelang voor hen. Een paard spreekt geen mensentaal en uit zich voornamelijk non-verbaal. Zo raak je “in gesprek met het paard” tijdens een sessie systeemtherapie kom je snel tot de kern van je vraag. Het is niet eens altijd nodig dat de systeemcoach hier woorden aan geeft. Het is nl. vaak een ontroerend tafereel wat zich ontvouwt en het is prachtig wanneer je dit als systeemcoach volledig bij de cliënt kunt laten. Het is voor iedereen een geweldige, soms zelfs bevrijdende, ervaring en is ook voor alle leeftijden, waarbij het niet uitmaakt wat je hulpvraag eigenlijk is. Een paard veroordeelt niet en dit voelt veilig. Iedereen is welkom met alles wat hij bij zich heeft vanuit zijn eigen, unieke achtergrond. Ervaring met paarden is niet nodig. Laat je leiden door het paard…

Meer informatie? Neem contact op

Ben je benieuwd wat wij als gecertificeerd systeemcoach voor je kunnen betekenen in Berlicum, de regio Den Bosch? Neem dan vrijblijvend contact met ons op. Wij helpen je graag de regie weer in eigen hand te nemen.

Er is alleen maar NU. Blijf je nog langer doorsukkelen, of onderneem je actie?

Dit gratis, vrijblijvende gesprek is voor jou, wanneer:

Esther is een uitblinker in haar vak! Als moeder (loopbaancoach) gericht op zoek gegaan naar een coach vanuit het systemisch werken en bij Esther uitgekomen. Samen met haar dieren een absolute aanrader 👌
Feriye Tastan
Feriye Tastan
Loopbaanadviseur
Via via had ik al vernomen over Esthers geweldige, helende werkwijze. Begin dit jaar kwam ik mezelf tegen, dit kwam vooral tot uiting bij mijn zoontje. In mijn achterhoofd kwam Esther aan het licht. Wij zijn samen deze reis aangegaan. Wat voor een...Mijn hele gezin wordt hierbij betrokken. De een eenmalig, de ander wat vaker. Wat ik een openbaring vind want alles is energie, systemen, samenhang. Helend is de natuur, Esthers dieren maar vooral Esther zelf. Doortastend, eerlijk (ook naar zichzelf), vanuit haar hart en liefde werkt ze met overgave. Met vertrouwen dat je het zelf kan, geeft ze de juiste handvaten. Laat ze je los na een sessie maar reageert altijd als je haar achteraf een vraag stelt. Ik heb grootste stappen gemaakt, wij blijven verbonden. S🖤
Simone Roeters
Ik Hou Van Mij Academie - GE-ZINGEVING draait op SYS PlatformSYS Platform - Websites voor coaches